Google Web Designer Nedir
Google Web Designer Nedir

Google Web Designer kullanımı hakkında bilgiler vereceğiz. Kullanımına geçmeden önce Google’ ın reklam ve web tasarım aracı hakkında daha fazla bilgi almak için Google Web Designer Nedir konusunu okumanızı tavsiye ederim.

Google Web Designer Kullanımı

Google Web Designer aracı görsel olarak Html5 standartlarında web sayfaları, animasyonlar ve reklamlar tasarlamanıza olanak tanır. Geleneksel tasarım programları ile benzer araçlara sahiptir. Dolayısı ile görsel arayüzü diğer tasarım programları ile pek çok benzerlik gösterir. Adobe Flash, Photoshop gibi tasarım programlarını kullananlar için Google Web Designer kullanımı oldukça basittir.

Belge Çeşitleri ve Yeni Belge Oluşturmak

File, New menüsü altından yeni bir belge oluşturabilirsiniz. Google Web Designer aracı temel olarak Google’ ın reklam platformları DoubleClick ve Admob için animasyonlu reklamlar tasarlamaya olanak tanır. Diğer platformlar yada özel kullanımlar için Generic modunu seçebilirsiniz.

Google Web Designer Kullanımı - Yeni Belge Açma
Google Web Designer Kullanımı – Yeni Belge Açma

Google Ads başlığı altından seçebileceğiniz belge çeşitleri reklam alanları için özelleştirilmiştir. Buradan ön tanımlı (300x250px, 728x90px vb.) boyutlarda yeni bir belge oluşturabilir yada Dimension başlığında bulabileceğiniz Custom seçeneği ile özel boyutta yeni bir belge oluşturabilirsiniz. Name alanı dosyanıza vereceğiniz ismi, Location alanı ise dosyanızın kayıt edileceği dizini belirteceğiniz alandır.

Animation Mod alanında iki seçeneğiniz vardır. Quick seçeneği ile oluşturacağınız belgeyi sahne düzeyindetasarlamayı, Advanced seçeneği ise her nesneyi kendi Time Line’ ı üzerinden ayrıntılı bir biçimde tasarlamanıza olanak tanır.

Google Web Designer kullanım amacı elbetteki reklam ile sınırlandırılmış değil. Html5, CSS, JavaScript ve XML biçiminde web belgeleri de oluşturulabilir. Blank File başlığı altında bu türlerde yeni bir belge oluşturulabilir.

Google Web Designer Arayüzü ve Menüler

Daha öncede bahsettiğimiz gibi Google Web Designer arayüzü geleneksel tasarım programları ile benzerlikler göstermektedir.

Google Web Designer Arayüzü ve Menüler
Google Web Designer Arayüzü ve Menüler

Yukarıdaki görselde Google Web Designer arayüzü görülmektedir. Renkler ve numaralarla işaretlenmiş alanlar hakkında biraz bilgi verelim.

Görselde 1 numara ile işaretlenen alan Toolbox yani araçlar menüsüdür. Seçme ve taşıma aracı, boya aracı, kalem aracı, 3d aracı ve metin aracı gibi araçları bulundurur.

2 numaralı alanda gösterilen menü klasik File, Edit, View menüsüdür. File menüsü altında yeni belge açma, kaydetme, var olan dosyayı yeniden açma ve yayınlama seçenekleri bulunur. Edit menüsünde kopyalama, yapıştırma, işlemi ileri-geri alma, anahtar kare (Keyframe) ekleme-kaldırma komutları bulunur. View menüsü ise görünüm seçeneklerini bulundurur. Cetvel, ızgara, 3d ızgara ve animasyon görünüm modları bu menü altında seçilir. Help menüsü Google Web Designer yardım menüsüdür.

3 numara ile gösterilen alan seçenekler menüsüdür. Seçenekler menüsü dinamiktir, yani seçili olan araca özel seçenekler burada görünür.

4 numaralı alanda Google Web Designer ile açmış olduğunuz belgelerin bulunur. Bu sekmeler sayesinde aynı anda birden çok belge üzerinde çalışabilirsiniz.

5 numaralı alan renk, özellikler, bileşenler, etkinlikler ve css açılır panellerinin bulunduğu alandır. Renk panelinde nesnelerin renk ayarları yapılır. Özellikler paneli nesnelerin konumu, boyutu, kimliği (ID) gibi ayarların yapıldığı paneldir.

6 numaralı alanda Design View / Code View görünüm modu seçenekleri bulunur. Design grafik öğelerini, Code ise html ve css kodlarını düzenleyebileceğiniz görünümdür. Belgenizi önizleme (Preview), yayınlama (Publish) seçenekleri ile çalışma alanına yakınlaşma oranı ve belgenizdeki sayfalarla ilgili işlemler buradan yapılır.

7 numaralı alan (Time Line) zaman çizgisidir. Nesnelerin zamanlama ayarları zaman çizgisi üzerinden yapılır. Açtığınız belge “Quick” modda ise zaman çizgisi yerine yan yana sahnelerden oluşan bir panel görünür.

8 numaralı alan Google Web Designer’ ın çalışma alanıdır. Tüm nesneler bu alanda bulunur ve tasarım bu alan üzerinde yapılır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz