Mobil Öğrenme Nedir
Mobil Öğrenme Nedir

Bu makalemizde mobil öğrenme nedir (m-öğrenme) ayrıntılı bir şekilde açıklamaya çalışacağım. Mobil öğrenme teknolojileri, uygulamaları, araçları, mobil öğrenme özellikleri makalenin alt başlıklarını oluşturuyor. M-öğrenme nedir konulu makalemizin sonunda yer alan linklerden makalenin ppt slaytını ve pdf dosyasını indirebilirsiniz.

Mobil Öğrenme Nedir?

Mobil öğrenme, öğrenme-öğretme faaliyetlerinin mobil cihaz ve teknolojiler aracılığı ile sağlandığı bir e-öğrenme modelidir. E-öğrenme bir uzaktan eğitim modeliyken, mobil öğrenme de e-öğrenme kavramı içine giren bir öğrenme modelidir.

Mobil öğrenme, zaman ve mekan sınırlılığını kaldıran çağdaş bir modelidir. Geleneksel eğitimi desteklemek ya da uzaktan eğitim sağlamak amacıyla kullanılabilir.

Geçmişte yaygın olarak kullanılan PDA’ lar ile ilk mobil öğrenme uygulamaları gerçekleşmiştir. Günümüzde ise kullanımı yaygınlaşan akıllı cep telefonları ve tablet cihazlar üzerinden m-öğrenme faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.

Mobil Öğrenme Özellikleri Nelerdir?

Mobil öğrenme özellikleri genel hatları ile e-öğrenme modeli ile benzerlik göstermektedir. Bu da mobil öğrenmeyi e-öğrenme kavramının içine alan temel nedendir. Zaman ve mekandan bağımsız olması, öğrenci merkezli bir model olması ve eğitimde fırsat eşitliği sağlaması e-öğrenme modelinden miras aldığı özelliklerdir.

Mobil Öğrenme Nedir? m-Öğrenme Teknolojileri (PPT-PDF)
Mobil Öğrenme Nedir? m-Öğrenme Teknolojileri (PPT-PDF)

Bunların dışında mobil öğrenmenin kendine özgü dinamikleri de mevcut. M-öğrenme için kullanılan cihaz ve teknolojilerin yetenek ve sınırlılıkları bu özellikleri belirleyen önemli bir unsurdur. Mobil öğrenme uygulamalarını çalıştıracak olan cihazların işlemci gücü, ekran boyutları ve internet kullanımı gibi unsurlar bunlara örnek gösterilebilir.

Mobil Öğrenme Teknolojileri ve Araçları

Mobil öğrenme teknolojileri denince ilk akla gelen çoğunlukla Podcast’ dir. Podcast video ve ses dosyalarının yayınını ve dağıtımını yapan öncü bir teknolojidir. Podcast’ in m-öğrenme teknolojisi olarak kullanılması öğretici ses ve ya video dosyalarının paylaşılması temeline dayanmaktadır. Podcastler internetten mobil cihazlara bir kez yüklendikten sonra, internet bağlantısına ihtiyaç duymadan istenilen yere aktarılabilir, istenildiği zamanda ve sayıda izlenip, dinlenebilir.

Mobil Öğrenme Teknolojileri : Podcast
Mobil Öğrenme Teknolojileri : Podcast

M-öğrenme faaliyetinin uygulanması sırasında çeşitli araçlar kullanılır. Sunucular, cep telefonları ve tablet bilgisayarlar mobil öğrenme araçları arasında sayılabilirler. Aşağıda bu araçların kısa açıklamaları mevcuttur.

Sunucular: Mobil öğrenme içeriklerinin, ders materyal ve kaynaklarının depolandığı ve öğrenenlerin erişimine sunulduğu sürekli internet bağlantısına sahip ana bilgisayarlar olarak tanımlayabiliriz. Öğrenen mobil cihazı ile öğrenme içeriğine erişmek istediğinde bu talebi karşılayacak ve yanıt verecek olan sistem sunuculardır.

Cep Telefonları: Android, IOS ve Windows Phone gibi işletim sistemlerine sahip akıllı cep telefonları mobil öğrenme faaliyetleri için kullanılabilen araçlardandır. Bu cihazlara yüklenecek uygulamalar (application) aracılığı ile mobil öğrenme-öğretme faaliyetleri gerçekleştirilir.

Tablet Bilgisayarlar: Akıllı cep telefonlarında olduğu gibi çeşitli işletim sistemlerine sahip taşınabilir bilgisayarlar (tabletler) m-öğrenme için kullanılabilir. Bu cihazlara doğrudan yüklenebilen ya da platformun uygulama mağazalarında yayınlanan ve kullanıcıların erişimine sunulan mobil uygulamalar aracılığı ile mobil öğrenme ortamı sağlanır.

Mobil Öğrenme Uygulamaları

Bilinen mobil öğrenme uygulamaları aşağıda sıralanmıştır;

  • Microsoft m-Öğrenme Projesi
  • Mobile Sports Pulse
  • Johnson & Johnson
  • Allogy ve Tusk

Mobil Öğrenme PPT ve PDF Dosyaları

Mobil öğrenme nedir, özellikleri, araçları ve teknolojileri nelerdir açıklamaya çalıştığımız bu makalemizin sonuna geldik. Makalemizin pdf dosyasını ve ppt slaytını linklere tıklayıp indirebilirsiniz. Bu sayfayı sosyal ağlarda paylaşıp daha fazla bireye ulaşmasına katkıda bulunabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz