Excel Formülleri Örnekleri ve Açıklamaları

Bu makalemizde Microsoft Excel formülleri ve açıklamalarına yer vereceğiz. Excel’ de toplama, eğer ve tarih formülleri ile ilgili örnekleri de makalemizin sonunda paylaşacağız.

Excel Formülleri ve Açıklamaları

Excel formülleri, program içerisinde önceden tanımlanmış ve belirli aritmetik ve mantıksal işlemleri yerine getirmek için kullanılan özelliklerdir. Excel formülleri eşittir (=) işareti ile başlar ve belirli kurallara göre yazılırlar.

Ayrıca hesaplamalarda matematiksel ve mantıksal operatörler kullanılır. Excel’ de formül yazarken kullanılan operatörler ve açıklamaları aşağıdaki gibidir;

Excel Formülleri Örnekleri ve Açıklamaları
Excel Formülleri
  1. + : Toplama
  2. : Çıkarma
  3. * : Çarpma
  4. / : Bölme
  5. () : Öncelik
  6. ^ : Üssü
  7. % : Yüzdesi
  8. = : Eşit
  9. <> : Eşit Değil
  10. < : Küçük
  11. > : Büyük
  12. <= : Küçük Eşit
  13. >= : Büyük Eşit
  14. & : Ve

Excel Toplama Formülleri

Excel’ de toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini yerine getiren formüller mevcuttur. Bu aritmetik işlemleri yapan excel formüllerinin çeşitli kullanımları vardır.

Örneğin; =(3+2) aritmetik operatörlerle hazırlanmış Excel toplama formülüdür. =(A1+B1)/C2 gibi hücre isimleri belirterek de Excel’ de aritmetik işlemler yapılabilir.

Ayrıca hazır Excel formülleri kullanarak bu işlemler yapılabilir. Örneğin =TOPLA(A1+A2) gibi bir kullanım hazır excel formülleri örneklerindendir.  =TOPLA(A1:A10) gibi bir grup hücreyi toplayacak excel toplama formülleri kullanımı da mevcuttur.

Excel Tarih Formülleri

Excel tarih formüllerinin çeşitli kullanımları mevcuttur. Örneğin =BUGÜN()  fonksiyonu ile bugüne ait tarih bilgisi, =ŞİMDİ()  fonksiyonu ile bu ana ait tarih ve saat bilgisi Excel tarih formülleri kullanımına örnektir. Bu tarih formülleri excel kitabının aktif olduğu andaki tarihi getiren formüllerdir.

Ayrıca bugüne ait tarih bilgisini kalıcı olarak kullanmak için de CTRL+; kısayolu kullanılabilir.

Excel Eğer Formülleri

Excel eğer formülleri mantıksal kontroller yapmak ve bu kontrol sonucunda bir işlem yapmak için kullanılır. Örneğin öğrenci sınav notlarının tutulduğu bir tabloda ortalaması 45′ in altında olan öğrenciler için Kaldı, 45′ in üstünde olan öğrenciler için GEÇTİ bilgisi veren bir kullanım Excel eğer kullanımı örneğidir.

Excel eğer formüllerinin söz dizimi şu şekildedir:

=EĞER(mantıksal_sınama; [eğer_doğruysa_değer]; [eğer_yanlışsa_değer])

Öğrenci örneğine göre eğer formülünün yazımı ise şöyle:

=EĞER(G10<45;”KALDI”;”GEÇTİ”)

Excel Örnekleri

Excel formülleri hakkındaki kısa makalemizin sonuna geldik. Bildiğimiz tüm formülleri uyguladığımız ve açıklamalarına da yer verdiğimiz excel formülleri örnekleri çalışma kitabımızı (.xlsx) indirerek konu hakkında fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Daha önce yayınladığımız Excel kısayolları listesi Microsoft Excel’ i daha etkin kullanmanıza katkı sağlayacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz