Makalemizin konusu mobil iletişim teknolojisi olan 3G nedir. 3. nesil mobil iletişim teknolojisinin (3 g) avantajları ve dezavantajları da makalemizin alt başlıkları olacak.
3G Nedir Ne İşe Yarar?
3G, mobil cihazlar için genişbant sesli ve görüntülü görüşme ile veri aktarımına olanak tanıyan mobil iletişim teknolojisidir. UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) olarak da adlandırılan 3G teknolojisi paket anahtarlamalı iletişim tekniğini kullanır.
3 G (3rd generation – third generation) mobil iletişimde 3. nesil anlamına gelen bir kısaltmadır.
3G teoride 2 Mbps hızı destekler. Hareket halindeki bir kullanıcı için bu hız 348 kbps olur. Hareket halindeyken düşen bantgenişliği sorununu çözmek için HSPA geliştirmesi yapılmıştır.
3G teknolojisi 3 farklı frekans üzerinden kullanılabilir. Frekansın büyüklüğü kapsama alanı, veri iletim hızı ve veri kaybının az olması anlamına geliyor. Frekanslar, gsm operatörlerinin sahip olduğu lisans türlerine göre belirlenir. A tipi lisansta 40 Mhz, B tipi lisansta 35 Mhz ve C tipi lisansta 30 Mhz frekans bandı kullanılabiliyor.
3G Teknolojisinin Avantajları
3G mobil genişbant iletişim teknolojisinin avantajları aşağıda sıralanmıştır.
- Mobilde genişbant internet bağlantısı,
- Mobilde görüntülü görüşme olanağı,
- Gelişmiş güvenlik yöntemleri ile mobil ticarete olanak tanıması,
- Katma değerli servisler için uygun altyapı,
- Lokasyon bazlı servisler için altyapı,
- Genişbant mobil internet ile sağlanan çeşitli hizmetler (örn: mobil öğrenme)
- Uygulanabilir ve uygun maliyetli altyapı.
3G Teknolojisinin Dezavantajları
Aşağıda 3g teknolojisinin dezavantajları ve sorunlarına değinilmiştir.
Hareket halindeyken bant genişliğinin düşmesi 3g teknolojisinin en büyük sorunu ve dezavantajıdır. Hareket hızı 0-40 km arasında teorik bant genişliği 2 Mbit iken 40-120 km arasındaki hareket hızında bant genişliği 348 kbit’ e düşmektedir. Hareket hızı 300 km civarındayken veri iletimi mümkün olmamaktadır. Bu sorunu gidermek için yapılmış olan HSPA geliştirmesi bu sorunu kısmen gidermiştir.
GSM teknolojisinde frekanslar 900/1800/1900 Mhz aralığındayken, 3G hücresel yayın frekansı 2100/2400 Mhz arasındadır. Bu değişiklikler, hücrelerin yayın alanının daha da daralmasına ve kapalı alanda iletişim sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Kablosuz ağ teknolojileri konusunun alt bağlığı olan 3G nedir, ne işe yarar, bileşenleri nelerdir açıklamaya çalıştığımız makalemizin sonuna geldik. Bu sayfayı sosyal ağlarda paylaşmak isterseniz hemen aşağıdaki simgeleri kullanabilirsiniz.