Switch Nedir - Hub Nedir
Switch Nedir - Hub Nedir

Ağ bağlantı cihazlarından hub ve switch nedir açıklamaya çalışacağız. Switch ve hub hakkında bilgi verdikten sonra switch ve hub arasındaki farkları da açıklayacağız.

Switch Nedir?

Switch nedir sorusuna kısa bir cevap vermek gerekirse “anahtarlamalı veri iletimi gerçekleştiren ağ bağlantı cihazıdır” diyebiliriz. Anahtar cihazı anlamına gelen switch, veriyi gönderen cihaz ile alan cihaz arasında yol kurarak iletim gerçekleştirir. Switch’ ler MAC (media access control) adresleri tablosu sayesinde portlarına bağlı cihazların MAC adreslerini bilirler ve veriyi ilgili port aracılığı ile alıcı cihaza gönderirler.

Daha önce ağ topolojileri konusunda değindiğimiz yıldız topolojisinin merkezinde switch kullanılır. Switch kullanılan bir ağda gönderici veriyi switch’ e gönderir. Switch gelen veri içerisindeki alıcı bilgisini MAC adresleri tablosundan kontrol eder ve ilgili port üzerinden alıcıya teslim eder. Switch üzerinde alıcının MAC adresi bulunamazsa veri tüm portlara gönderilir.

Yaygın kullanılan switch’ lerde portlar RJ45 konnektörlerine uyumludur ve switch ile sağlanan ağ bağlantılarında çift burgulu kablolar kullanılır.

Switch’ ler bant genişliğini ağdaki tüm cihazlara adar. Yani switch’ e gelen hat 100 mbps genişliğinde ise bağlı her cihazın bant genişliği 100 mbps demektir.

Hub Nedir?

Hub, bağlı cihazlar arasında veri iletimi gerçekleştirmek için kullanılan, yönetimsel özellikleri bulunmayan ağ bağlantısı cihazlarındandır. Ağ üzerindeki iki cihaz haberleşeceği zaman, gönderici veriyi hub’ a gönderir. Hub ise alıcı gözetmeksizin veriyi ağdaki tüm cihazlara iletir, sadece alıcı cihaz veriyi alır. Veriyi ağın tamamına dağıttığı için ağın trafik yoğunluğunu yüksek, performans düşüktür.

Hub’ lar, ağın bant genişliğini bağlı cihazlara eşit dağıtır. Yani 5 cihazın bağlı olduğu ağın bant genişliği 100 mbps ise, her bir cihazın bant genişliği 20 mbps olur. Bu sebeple yüksek bant genişliği ve performans gerektiren, büyük ölçekli ağlarda hub kullanılmaz.

Hublar aktif ve pasif olmak üzere 2 sınıfa ayrılır. Aktif hub, kendisine gelen sinyali güçlendirerek iletir. Pasif hub ise gelen sinyali olduğu gibi ağdaki cihazlara iletir. Bu sebeple aktif hub, uzun mesafede kablo kayıplarını gidermek için kullanılır.

Hub ve Switch Resimleri
Hub ve Switch Resimleri

Switch ile Hub Arasındaki Farklar Nelerdir?

Switch ile hub arasındaki farklar aşağıda listelenmiştir;

  • Hub eski bir teknolojidir, switch güncel ihtiyaçlara cevap verebilen yeni bir teknolojidir.
  • Hub programlanamaz, switch programlanabilir.
  • Hub ucuzdur, switch daha pahalıdır.
  • Hub yayın haberleşme yapar, switch anahtarlama yöntemini kullanır.
  • Hub bant genişliğini tüm cihazlara böler, switch’ te hız bölünmez.
  • Hub half-duplex iletim yapar, switch full-duplex iletim yapar.
  • Hub’ da güvenlik seviyesi düşüktür. Switch daha güvenlidir.

Switch ve hub nedir konulu makalemizin sonuna geldik. Bilgisayar ağları hakkında önce yayınladığımız modem nedir ve kablosuz erişim noktaları hakkında bilgi verdiğimiz ve ne işe yarar sorusunu cevaplandırdığımız acces point nedir makalelerini okumak isterseniz linklere tıklayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz