Server Nedir? Server Türleri Nelerdir?
Server Nedir? Server Türleri Nelerdir?

Bu makalemizde server nedir (sunucu) sorusunu cevaplayacağız. Web server, database server, proxy server gibi server türleri makalemizin alt başlıkları.

Server Nedir?

Kısaca server nedir açıklayacak olursak: ağdaki istemcilere veri, dosya ve kaynak paylaşımı yapan, genelde üstün donanımsal özelliklere sahip olan hizmet sağlayıcı bilgisayarlara server yani sunucu denir. Serverlar bir ağı yönetmek, veritabanı barındırmak, dosya ya da uygulama paylaşmak, eposta yada web sayfaları barındırmak gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilirler.

Server Türleri Nelerdir?

Serverlar kullanım amacına yönelik özelleştirilmiş uygulamalar ve donanımlar barındırırlar. Dolayısı ile kullanım amaçları server türlerini belirler. Aşağıda yaygın kullanıma sahip server türleri açıklanmıştır.

Web Server (Web Sunucusu)

Web server, web sitelerini barındırmak, istemcilerden gelen talepleri çözümleyip yanıtlamak için özelleştirilmiş sunuculardır. Web sunucuları barındırılacak olan web sitesinin kodlandığı betik dili ve kullandığı teknolojilere özelleştirilerek de kullanılır. Bu özelleştirilmelere Linux web server ya da Windows web server örnek verilebilir.

Server Nedir - Server Türleri - Server Kasaları
Server Nedir – Server Türleri – Server Kasaları

File Server (Dosya Sunucusu)

File server, temel amacı dosya paylaşımı olan ve genellikle yüksek sabit disk kapasitesine sahip sunucu türüdür. Sunucudaki dosyaların paylaşıma açılması, istemcilerin yetkilendirilmesi ve güvenlik dosya sunucusunun görevleridir.

Database Server (Veritabanı Sunucusu)

Database server, ağ üzerinde veritabanı hizmetleri vermek için özelleştirilmiş sunucu türüdür. Veritabanı sunucusu ile istemciler sunucu üzerinde tutulan verilere, verilen yetkiler doğrultusunda erişip çeşitli sorgulamalar yapma olanağına sahip olurlar. Daha önce sıkça bahsettiğimiz SQL Server, Oracle ve MySQL yaygın kullanıma veritabanı sunucularıdır.

Mail Server (Eposta Sunucusu)

Mail server, temel eposta hizmeti sağlamak için yapılandırılmış sunucu türüdür. Kullanıcı yönetimi, kullanıcıları e-posta gönderip alması gibi temel hizmetleri sağlar.

Proxy Server (Vekil Sunucu)

Proxy Server, ağ üzerindeki trafiği azaltmak ve yanıt süresini kısaltmak için kullanılan sunuculardır. İstemciler vekil sunucu üzerinden internete erişir. Proxy server yoğun talep alan sayfaları ön belleğine alarak talepte bulunan istemcilere ön bellekteki veriyi gönderir. Erişime engellenecek web siteleri de yine vekil sunucu üzerinden engellenebilir. Proxy server ile ağda virüs yayılmasının önüne geçilebilir.

Server nedir, proxy server nedir, web server ve database server gibi sunucu türlerini anlattığımız makalemizin sonuna geldik. Konuyla ilgili olarak daha önce yayınladığımız bilgisayar ağları ve ağ mimarileri hakkındaki makalelerimizi okumanızı tavsiye ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz