Java Nedir? Ne İşe Yarar?
Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu yazıda Java platformunu tanıyacağız. Java nedir, programlama dilinin özellikleri nelerdir, platformdaki JRE, JVM, JDK nedir, ne işe yarar sorularını cevaplayacağız.

Java Nedir, Ne İşe Yarar?

Java, Sun Microsystems şirketinin 1995 yılında ilk sürümünü kullanıma açtığı bir programlama dilidir. Java’ yı geliştiren ekibin lideri James Gosling’ dir. C ve C++ dillerinin özelliklerini barındıran Java’ nın ilk sürümü ev aletlerinde kullanılmak üzere geliştirilmişti.

Java Nedir? Ne İşe Yarar?
Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Günümüzde 3 milyardan fazla cihazda kullanılan Java’ nın kullanım alanları çok genişlemiştir. Platform bağımsız yapısıyla günümüzde Java, blu-ray oynatıcılarda, cep telefonlarında (örneğin Symbian ve Android işletim sistemleri), masaüstü ve tablet bilgisayarlarda, veri merkezlerinde, akıllı ev sistemlerinde ve ATM’ lerde kullanılmaktadır.

Java’ nın Temel Özellikleri Nedir?

Java bir programlama dilinden daha fazlasıdır, Java kendi başına bir platformdur. Java “platform bağımsızdır” ifadesi buradan gelir. Kendi platformunun yetenekleri ile çok çeşitli cihazlarda kullanılabilir özelliktedir. Java nesne yönelimli bir dildir. Bu sebeple Soyutlama (Abstration), Paketleme (Encapsulation), Kalıtım (Inheritance) ve Çok Biçimlilik (Polymorphism) özelliklerine sahiptir. Java yüksek performans vadeder. Java ile program geliştirmek için gereken tüm bileşenler ücretsizdir. Ücretsiz bir çok Java geliştirme ortamı (Netbeans, Eclipse) mevcuttur. Java öğrenmesi basit, multi-threading yeteneklerine sahip, dinamik, yüksek seviyeli, adım adım çalıştırılan ve taşınabilir yapıdadır.

Java Sanal Makinası (JVM) Ne İşe Yarar?

Java’ nın özelliklerinden bahsederken platform bağımsızdır ifadesini kullanmıştık. Java’ nın “bir kez yaz, her yerde çalıştır” felsefesi de platform bağımsızlığını ifade eder. Platform bağımsızlığını sağlayan bileşen (Java Virtual MachineJava Sanal Makinasıdır. JVM, tüm platformlarda Java kodlarını çalıştırmak üzere geliştirilmiş ve hemen her platforma uygun sürümü olan bir bileşendir. Linux ve Windows birbirinden çok farklı platformlar olmasına rağmen Java ile geliştirilmiş bir yazılım bu iki platformda da bulunan Java Sanal Makinası sayesinde kullanılabiliyor.

Java Sanal Makinası (JVM) Nasıl Çalışır?

Java Sanal Makinası (JVM) Nasıl Çalışır?
Java Sanal Makinası (JVM) Nasıl Çalışır?

Programcının yazdığı Java kodları geliştirme ortamı tarafından yazım (syntax) hatalarına karşı kontrol edilir. Hatalar giderildiğinde, JDK paketindeki derleyici (compiler) aracılığı ile Java kodları bytecode denilen bir ara dilin kodlarına dönüştürülür. Üzerinde çalışılan sistemdeki JVM bu bytecode’ u yorumlar ve çalıştırır.

JDK Nedir?

JDK, Java Development Kit‘ in ilk harflerinden oluşan kısaltmadır ve JDK programcıya yazılım geliştirme sürecinde gerekli olacak bileşenleri içeren bir pakettir. Diğer Java bileşenleri gibi JDK’ da ücretsizdir, indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bytecode Nedir?

Bytecode, makina diline benzetilen bir aradildir. Java Sanal Makinası üzerinde çalıştığı platformun özelliklerine uygun olarak Bytecode’ u okuyup çalıştırır.

JRE Nedir, Ne İşe Yarar?

Java Runtime Environment kullanıcıların Java programlarını çalıştırabilmeleri için gerekli yazılımdır. İçerisinde Java Sanal Makinasını ve Java kütüphanelerini barındırır. Windows bir cihaza JRE kurulduğunda Denetim Masası > Programlar menüsünden yer alır. JRE’ yi indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Java İle İlgili Diğer Bileşen ve Kavramlar

Java Class: Java’ da nesneler ve sınıflar üzerinden program geliştirilir. Sınıflar program içerisindeki nesnelerin tanımlandığı kod parçalarıdır.

Java Applet: Bytecode’ a dönüştürülmüş küçük boyutlu Java programlarıdır. İnternet tarayıcılar üzerinde çalışır ve örneğin birçok bankanın internet şubesinin giriş ekranı Java Applet ile geliştirilmiştir.

Java Plug-in: JRE ile yüklenen ve internet tarayıcısında çalışması gereken Java uygulamasını çalıştıran eklentidir. Java Applet’ leri çalışmak için Java Plug-in’ e ihtiyaç duyar. Bu eklenti ihtiyaç olduğunda tarayıcı üzerinde kendiliğinden çalışır.

Jar: İsmi Java Archives’ den gelir ve Java’ ya özgü paketlenmiş dosya türüdür.

Java Servlet: Java ile geliştirilmiş, sunucu üzerinde çalışan uygulamalardır.

JSP: Java ile web sayfaları oluşturmak için hazırlanan uygulamalara Java Server Pages denir.

JSF: Model-View-Controller (MVC) mimarisine uygun olarak hazırlanmış ve Java ile web uygulamaları geliştirmeye olanak tanıyan bir frameworktür. JSF frameworkü JSP ve Servlet uygulamalarını barındırır.

Java ile Merhaba Dünya

package ilkprogram;

public class MerhabaDunya {

    public static void main(String[] args) {
        System.out.println("Merhaba Dünya");
    }
    
}

Netbeans gibi bir Java geliştirme ortamında, yeni bir proje (package) oluşturduğumuzda genellikle aynı isimde bir mainclass da oluşturulur. Yukarıdaki Java kodlarında konsol ekranına Merhaba Dünya yazdıracak System.out.prinln(); metodu kullanılmıştır.

Java öğrenmek ve kendinizi geliştirmek için ihtiyaç duyacağınız tüm yazılımlar ve gereçler ücretsizdir. Java son kullanıcı sitesi için Java.com‘ u, geliştiriciler için temel kaynak niteliğindeki Oracle.com‘ u yer imlerinize eklemeyi unutmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz