Algoritma nedir sorusuna cevap vereceğiz ve algoritma örnekleri ile algoritmaların ne olduğunu ayrıntılı olarak açıklamaya çalışacağız. Algoritma nedir nerelerde kullanılır, hızlıca anlatmış olacağız.

Algoritma Nedir?

Algoritma bir problemi çözmek için izlenmesi gereken yolun adım adım olacak şekilde açık, düzenli ve sıralı şekilde ifade edilmesidir. Algoritmaların en temel özellikleri bir başlangıç noktasından başlayarak bitiş noktasına doğru adım adım ilerlemesidir.

Algoritmalar matematik problemlerinin çözümünde ve yazılım geliştirme sürecinde kullanılırlar. Ancak algoritma bir programlama dili değildir. Bir hesap makinesinin bir sayının karekökünü hesaplayabilmesi ve işletim sisteminin işlemciyi nasıl çalıştıracağı da algoritma aracılığı ile ifade edilir.

Birçok farklı algoritma türü mevcuttur. Matematikte, genetik biliminde ve bilgisayar bilimlerinde amacına uygun olarak geliştirilmiş ve kullanılan birçok algoritma vardır. Bilgisayar bilimi ile ilgili en bilinen algoritmalar; sıralama, arama, veri sıkıştırma, bellek yönetimi, dijital sinyal işleme ve özyineleme algoritmalarıdır.

Algoritma Yazım Aşamaları

Doğru ve geçerli bir algoritma yazmak için takip edilmesi gereken adımlar şöyledir;

  • Problemi Tanımlama: Çözüme ulaştırılacak problem tanımlanır.
  • Problemi Geliştirme: Bir problemin çözümüne gidecek 1’ den fazla yol bulunabilir. Bu yollardan en uygun olanı seçilir ve gerekiyorsa çözüm alt birimlere bölünür.
  • Girdi – Çıktı Belirleme: Problemin çözümü için ihtiyaç duyulan veriler ve çözümün üreteceği sonuc yani çıktı belirlenir.
  • Çözümü Deneme: Algoritmanın doğrulu sonucu bilinen girdilerle denenir.
  • Çözümü Geliştirme: Doğru sonuç veren çözümün optimize edilmesine çalışılır.

Algoritma Örnekleri

Algoritma Nedir ? Algoritma Örnekleri ?
Algoritma Nedir ? Algoritma Örnekleri ?

Algoritma nedir daha iyi anlayabilmek için örnek iki problem üzerinden algoritma örnekleri hazırlayalım.

Algoritma Örneği 1:

Bozuk bir elektrik prizinin değiştirilmesi algoritması.
Adım 1 : Başla.
Adım 2 : Sigortayı Kapat.
Adım 3 : Kontrol kalemi yardımıyla prizi sök.
Adım 4 : Çalışan prizi tak ve sigortayı aç.
Adım 5: Prizi kontrol et, çalışmıyorsa Adım 2’ ye git.
Adım 6 : Bitir.
Açıklaması: Adım 1 algoritmanın başlangıç adımıdır. Genellikle “Başla” ile belirtilir. Adım 2’ de sigortayı kapattık. Adım 3’ de bozuk pirizi söktük. Adım 4’te çalışan prizi taktık ve sigortayı açtık. Adım 5’ de prizi kontrol kalemiyle kontrol ettik, çalışmıyorsa Adım 2’ye döndürdük çünkü yeni taktığımız prizde çalışmayabilir. Eğer yeni taktığımız priz çalışıyorsa Adım 6’ ya geçtik ve algoritmamızı sonlandırdık. Son adımımızda algoritmanın bittiğini belirtmemiz gerekir bunun için “Bitir”, “Dur” yada “Son” kullanılır.

Algoritma Örneği 2:

İki sayının toplamını bulan programın algoritması.
İlk sayı için A ikinci sayı için B ve toplam için T isimlerini kullanacağız.
1: Başla.
2: A değerini gir.
3: B değerini gir.
4: T=A+B.
5: T’yi yaz.
6: Bitir.
Açıklama: Kullanıcı’ nın toplamak istediği sayıları aldık (girdiler)(A ve B). Toplam değerini matematiksel bir işlem olduğu T=A+B olarak yazdık (işlem) (hesapladık). Hesapladığımız toplamı ekrana yazdırdık ve bitirdik.

Algoritmalar burada olduğu gibi yazılı olarak hazırlandığı gibi grafik sembollerle de hazırlanır. Akış diyagramı denilen bu algoritma gösterimi için Akış Diyagramı Nedir konumuzu inceleyebilirsiniz.

Algoritma nedir kısaca açıklamaya çalıştık, sorunlarınız varsa aşağıdaki yorum bölümünü kullanarak iletebilirsiniz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz