4G Nedir? 4G LTE Nedir?
4G Nedir? 4G LTE Nedir?

Makalemizin konusu 4. nesil mobil iletişim teknolojisi yani 4G. Makalemizin alt bağlıkları 4g nedir, wimax ve lte nedir olacak. Konu ile ilgili daha önce yayınladığımız 3G nedir başlıklı makalemizi de okumanızı tavsiye ediyoruz.

4G Nedir, Bileşenleri Nelerdir?

4G, mobil internet bağlantısı için daha yüksek genişbant ve yüksek verimli özellikler sunan 4. nesil standarttır. Önceki nesillerde olduğu gibi 4G’ de hücresel ağ sistemi kullanır. 4G standartlarına göre downlink hızı 1Gbit’ tir.

4G (4th generation – fourth generation) mobil iletişimde 4. nesil anlamına gelen bir kısaltmadır.

4. nesil mobil iletişim sağlayan 2 teknoloji mevcuttur. ABD’ de geliştirilen ve uygulanan Wimax ve Japonya’ da geliştirilen ve uygulanan, Avrupa’ da uygulanmaya başlanan LTE teknolojileri 4G standartlarında mobil iletişim sunan teknolojilerdir. LTE teknolojisi daha geniş sinyal aralığı ile daha istikrarlı veri iletimine olanak tanırken, Wimax çok daha büyük kapsama alanı sağlamaktadır.

LTE Nedir?

LTE (Long Term Evolution) 2004 yılında Japonya’ da geliştirilmeye başlanmıştır. Önce Japonya’ da kullanımına başlanan LTE teknolojisi son yıllarda AB ülkelerinde kullanılmaya başlanmıştır. LTE teknolojisi teoride 300 Mbit downlink, 75 Mbit uplink hızlarını destekler.

LTE 1,4 – 3 – 5 – 10 – 15 ve 20 Mhz taşıyıcı band frekanslarını destekler.

Wimax Nedir?

4G Nedir?
4G Nedir?

Daha önce kablosuz ağ teknolojileri konusunda değindiğimiz Wimax diğer bir 4. nesil mobil iletişim teknolojisidir. Wimax, yüksek bant genişliği, düşük maliyet ve geniş alan kapsama özellikleri ile mobil internet erişimi sağlamaktadır.

IEEE 802.16 standardını kullanan Wimax, sabit istasyonlar ile 50 km, mobil istasyonlar ile 5-15 km aralığında kapsama alanına sahiptir. Wimax 75 Mbps bant genişliğine sahiptir.

Türkiye’de 4G

Denizcilik Haberleşme ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’ de 4g lisans ihalesinin 2015 Mayıs ayında yapılacağını açıkladı. Açıklamaya göre Türkiye’ de 4G hizmetinin kullanımı 2016 yılı içinde başlayacak.

800, 900, 1800, 2100 ve 2600 Mhz bandında ayrı ayrı ihale edilecek 4G’ nin lisans bedelinden 2,5 milyar Euro civarında gelir elde edilmesi bekleniyor.

Türkiye’ de 4G için LTE standardının kullanılması bekleniyor. Mevcut durumda 4g uygulamalarının önündeki en büyük engel ise mevcut fiber optik altyapının yetersiz olması.

4G nedir, wimax ve lte teknolojileri nelerdir açıklamaya çalıştığımız makalemizin sonuna geldik. Makalemizi sosyal ağlarda paylaşmak için hemen aşağıdaki simgeleri kullanabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz